- Zařazení: Suché skořápkové plody
- Složení: Jádra kešu ořechů WW320, himalájská sůl, slunečnicový olej
- Výrobek může obsahovat stopy lepku, arašídů, oxidu siřičitého a sezamu
- Země původu: Indie
- Skladování: skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 60 %
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal
Pražená solená varianta našich kešu ořechů, která je vhodná jako alternativa například ke klasickým bramborovým lupínkům na rodinné oslavy.
Kešu jsou výborným zdrojem bílkovin. Rostou na až 12 m vysokých stromech jménem ledvinovník západní. Oříšek sám je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, které se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné.
Kešu ořechy jsou skvělé samotné, ale také jako přísada do různých dezertů a jiných sladkých i slaných pokrmů, či se z nich dá vyrobit vynikající kešu krém.
Energetická hodnota: | 2428 kJ / 581 kcal |
Tuky: | 47,8 g |
z toho nasycených: | 8,5 g |
Sacharidy: | 30 g |
z toho cukry: | 5 g |
Bílkoviny: | 16,8 g |
Sůl: | 0,5 g |
Kešu patří v České republice mezi nejoblíbenější oříšek. I z toho důvodu jsme jim dali prostor hned na začátku.
Suchý plod kešu roste na stromě, který se jmenuje ledvinovník západní. Mnoho lidí neví, že se ve skutečnosti jedná o pecky kešu jablíček, které na tom stromě rostou, přičemž na každém z nich se nachází jedlá nažka a to je náš kešu oříšek
O zdravotním benefitu kešu ořechů opět není pochyb. Avšak stejně jako v minulých článcích, ani teď není mým cílem vám zde vypisovat jednotlivé studie, odborné názvy apod., ale ve stručnosti Vám říci, jak nám kešu ořechy přispějí k našemu zdraví, jak je zařadit do jídelníčku a pár obecných informací navrch.
ZDRAVOTNÍ ASPEKTY
- Kešu ořechy oproti ostatním ořechům obsahují více železa.
- Obsahují kvalitní tuky, které pomáhají zvyšovat dobrá holesterol.
- Obsahují velmi slušné množství rozpustné vlákniny
- Kešu oříšky jsou zdrojem hořčíku, zinku, mědi, fosforu a železa. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamin E a K.
- Jako většina ořechů jsou kešu ořechy významnými antioxidanty
VÝŽIVOVÉ ASPEKTY
Kešu můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme je jíst syrové nebo pražené (uzené, solené,…) jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel. Můžeme je využít namleté na kousky, ve vločkách,jako mouku a mnoho dalšího
Kešu ořechy jsou kvalitním zdrojem energie (tj. energie, která vás dokáže zasytit, dodá vám vitaminy, minerály, zdravé tuky, vlákninu apod.)
- kešu snižují hladinu cukru v krvi a glykemický index potravin. i když, jak už jsme se zmínili, obsahují oproti jiným ořechům, větší množství sacharidů, díky tukům dokážou hladinu lépe stabilizovat.
„Pokud je rozhozená hladina cukru, bude to u vás evokovat stále chutě a a budete mít potřebu se dojídat chvíli po snědeném jídle, což vám opět bude rozhazovat glykémii a jste v začarovaném kruhu (hladinu rozhazují sacharidové pokrmy, čím více průmyslově zpracované, tím horší). Pokud si dáte např. banán a k tomu přidáte hrst kešu, tak vám banán sám o sobě (tolik) nerozhodí hladinu cukru a ještě sytící efekt této např. svačiny bude dostačující do dalšího plánovaného jídla a nebudete mít potřebu se v mezičase dojídat a to samozřejmě spěje i k postupné redukci. (stejně je to například s přidáním do kaší – jen si vždy pohlídat množství)
- jsou vhodné i pro těhotné ženy
- díky vápníku a hořčíku mají vliv na sílu a kvalitu vlasů, nehtů a zesílení kosterního sytému, mohou sloužit jako prevence křečí
- obsahují slušné procento bílkovin, což je makronutrient, který je základním aspektem dobře sestaveného jídelníčku a okolo nich skládáme další dva: tuky a sacharidy
- samozřejmě přispívají k psychické pohodě (pokud je celý jídelníček sestavený z kvalitních potravin)
Nikdy nic není pouze o jedné potravině. Je potřeba na věc koukat z globálního hlediska, ale mandle by určitě neměly chybět ve vašem jídelníčku. Vždy je samozřejmě lepší volit mandle naturální, před upravenou formou
SKLADOVÁNÍ
Kešu ořechy by se měli skladovat na chladném místě a tmavém místě. Ideálně je skladovat v nádobě, kde není přístup kyslíku nebo u dobře uzavíratelných sáčcích. Pokud toto dodržíte, ořechy by měly vydržet 5 – 6 měsíců.
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |