Alergeny:
Skořápkové plody
a výrobky z nich – všechny druhy ořechů,
označení dle 1169/11 EU
Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je 12 metrů vysoký tropický strom z čeledi ledvinovníkovité, poskytující jedlé nažky, známé pod tržním názvem ořechy kešu (podle SSČ kešú). Tyto nažky se nacházejí v nepravém plodu, kterému se říká „kešu jablko“. Osemení obsahuje velké množství kardolu, což je smolnatý olej, který při manipulaci dráždí pokožku a před konzumací se z jedlých částí (ořechů) odstraňuje zahříváním (pražením).
Zdroj: Wikipedie
Nezpracované kešu oříšky.
Skořápkové plody
Složení: KEŠU ořechy ww320 100% .
ww320 je označení kvality a velikosti - číslo "320" značí nadprůměrnou velikost (v jedné libře najdeme 320 celých jader); "ww" je zkratkou anglického výrazu "whole white", ten označuje celá bílá (nepopálená) kešu jádra
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 5 - 6 měsíců
Země původu: Afrika
Výrobek může obsahovat stopy arašídů a jiných skořápkových plodů.
energetická hodnota: |
2576kj /615kcal |
tuky: | 46,9g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 9,1g |
sacharidy: | 32,6g |
z toho cukry: | 5,2g |
bílkoviny: | 13,3g |
sůl: |
<0,03g |
Kešu ořechy obsahují nejvíce železa ze všech ořechů. To je důležité hlavně v těhotenství, kde je jeho předpokládané množství dvojnásobné (30mg). Ve 100g najdeme 7mg železa (1/4 doporučené dávky v těhotenství).
Dalším bohatě zastoupeným prvkem jsou zde sacharidy (32,6g/100g). Není to však důvod proto oříšky nekonzumovat. Jejich přínos nalezneme v obsahu tuků, díky kterému může zastabilizovat množství cukru v krvi.
Namáčení ořechů a semínek je snadný způsob, jak zlepšit jejich stravitelnost a zvýšit výživovou hodnotu. Ponoření ořechů či semínek do vody na čtyři hodiny může znamenat výrazný přínos. Máčení ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů.
Pokud je rozhozená hladina cukru, bude to u vás evokovat stále chutě a a budete mít potřebu se dojídat chvíli po snědeném jídle, což vám opět bude rozhazovat glykémii a jste v začarovaném kruhu (hladinu čeří sacharidové pokrmy, čím více průmyslově zpracované, tím horší). Pokud si dáte např. banán a k tomu přidáte hrst kešu, tak vám banán sám o sobě (tolik) nerozhodí hladinu cukru a ještě sytící efekt této např. svačiny bude dostačující do dalšího plánovaného jídla a nebudete mít potřebu se v mezičase dojídat a to samozřejmě spěje i k postupné redukci. (stejné je to například s přidáním do kaší – jen si vždy pohlídat množství).
Zdravé a bezchybné oříšky by měly mít světlé krémové zbarvení bez prasklin, plísní, skvrn a zatuchlého zápachu.
Je několik druhů kešu a jsou odstupňované dle velikosti – čím větší ořech, tím je jeho cena vyšší a naopak čím více je ořech půlený, tím by jeho cena měla klesat.
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |