Lískový ořech 100g

32 Kč

Nezpracované lískové oříšky. 

Skořápkové plody
Složení: Lískové ořechy jádra 100% .
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 5 - 6 měsíců
Země původu: Turecko, Gruzie, Ázerbájdžán 

Může obsahovat stopy lepku, ostatních skořápkových plodů, arašídů, sóji a sezamu.

Popis (1)

 
 energetická  
 hodnota:
 2767kj /661kcal   
 tuky:  61,6g
 z toho nasycené   mastné kyseliny:  4,5g
 sacharidy:  10,5g
 z toho cukry:  6,3g
 bílkoviny:  12g
 sůl:  0,025g

 

Alergeny:
Skořápkové plody
a výrobky z nich – všechny druhy ořechů,
označení dle 1169/11 EU

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE

Snad všemi oblíbené lískové ořechy, které se dají často najít na zahradách, okrajích lesa či u polních cest. A co vlastně hledáme? Vyšší keř z čeledi břízovitých obývající takřka celou Evropu s působností dosahující až do chladného Norska a k polárnímu kruhu.

Plody lísky obecné jsou mistrem převleků a dají se využít takřka kdekoliv. Sladká či slaná kuchyně? Není problém. V celku, rozdrcené nebo ve formě oříškového másla nebo mléka. Jejich chuť je notoricky známá a používaná bude do konce věků. 

Lískové oříšky jsou neuvěřitelně zdravou potravinou, která je lehce dostupná i v českých luzích a hájích. Obsahují vlákninu, vitamin C, D, E, K, B1 a B6, ze stopových prvků je v nich nejvíce zastoupený draslík, fosfor, vápník, síra, hořčík, fosfor, železo, zinek mangan a bór. Z hlediska výživy je ale nejvýznamnější to, že obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a kvalitních bílkovin.

Poskytují obrovský zdroj energie pro naše tělo. Pouhých 50 gramů vám pokryje energii na hodinovou tělesnou aktivitu. Jsou loupané za studena a nejsou nijak jinak tepelně zpracované, tudíž si uchovávají komplexní a vyvážený poměr všech užitečných látek. 

Poznávacím znamením všech ořechů je nekonečné množství zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Z vitamínu převládá v lískových oříšcích hlavně vitamín E a řada B. Vitamín E je skvělým antioxidantem neboli látkou zabraňující napadání buněk. Napomáhá boji proti stresu, který je příčinou všeho špatného, co se v lidském životě děje. Dlouhodobý nedostatek vitamínu E může v nejhorším případě způsobit neplodnost a řídnutí vlasů.  

Olej z lískových ořechů se krom kuchyně využívá právě v kosmetice (vlasové masky) a malířství.

Jejich sběr probíhá od září do října, ovlivněný počasím. Samotný plod je uzavřený ve velmi pevné skořápce, která je usazená v „sukýnce“. Právě podle této „sukýnky“ můžeme už na dálku poznat, zda jimi naplnit kapsy, nebo ještě počkat. Z vlastní zkušenosti víme, že pokud je zelená, oříšek nebude ještě úplně ready. V případě hnědé barvy a suché textury máme paradoxně zelenou a sběr může začít.

Dřevo lísky je měkké a poměrně dost ohebné. Používá se hlavně v řezbářství a košíkářství.

Pro ty, kteří nejsou fanoušky slupky na povrchu plodu máme tip, kterým se jich bezpečně zbavit. Ořechy nejprve několik minut opékáme na suché pánvi. Poté nasypeme na čistou utěrku a tuto vrstvu přikryjeme dalším kusem textilie. Rukami vytvoříme tlak a třením o sobe oříšky přijdou o nahořklou slupku, kterou jako odpadní látku vyhodíme do BIO odpadu. Pokud si rádi vychutnáte chuť lískových ořechů bez slupky bez práce, můžete si od nás zakoupit blanšírovaná jádra.

 

Určitě jste už slyšeli o namáčení oříšků. Chvíle ve vodě ořechům jen prospěje, zbaví je nechtěných látek pro naše tělo. Jediná nevýhoda u této metody je změkčení oříšků. Pokud chcete oříšky stále křupavé, dopřejte jim chvíli v troubě a budou zase jako po prvním otevření z pytlíku.

 

 

Líska obecná (Corylus avellana) je keř z čeledi břízovitých (kdysi samostatná čeleď lískovitých). Vyskytuje se v Evropě, v přilehlých oblastech Asie a v severní Africe. Je blízce příbuzná s habrem obecným, který býval dříve řazen také do čeledi lískovitých.

Rodové jméno avellana odkazuje na starobylé italské město Abella (v současnosti Avella), v provincii Avellino v Kampánii. Tento region je pěstováním lísky obecné znám od starověku.

Líska je rozložitý keř vysoký obvykle 3–4 m, ale může dorůstat až 8 m. Koruna může dosahovat až 10 m v průměru. Borka (kůra) je hnědošedá, relativně hladká, pouze ve stáří rozpraskaná. Maximální věk lísky je 80 až 100 let.

Listy jsou opadavé, střídavě postavené, mírně chlupaté, vejčité až kulaté s hrotem na konci. Okraj mají dvojitě pilovitý. Řapík je 1–2 cm dlouhý.

Kvete brzy od února do dubna ještě před vyrašením listů. Samčí květy jsou výrazné 3 až 7 cm dlouhé jehnědy. Samičí květenství jsou nenápadné pupence s malou vyčnívající fialovočervenou bliznou.

Plody jsou typické hnědé oříšky, které dozrávají koncem léta. Vyrůstají samostatně nebo častěji ve skupinách až po 5 kusech. Jsou kulovité s malým hrotem na konci a kryje je zvonkovitý zelený až hnědozelený obal tvořený srostlými listeny.

Zdroj: Wikipedie

Oblast rozšíření lísky pokrývá velkou část Evropy, Malé Asie a Kavkazu. Na severu zasahuje areál rozšíření až na Orkneje a v Norsku až k polárnímu kruhu. Ve Švédsku je rozšířena do 64. stupně a ve Finsku do 63. stupně zeměpisné šířky.

Líska je v jižních oblastech rozšířena v podstatně vyšších nadmořských výškách než v severních oblastech. Horní hranice rozšíření v pohořích jako jsou Krušné hory nebo Vogézy je 800 metrů, v severních Alpách 1200 m, v Korutanech 1600 m a v Makedonii až 1500 m.

V ČR roste líska prakticky po celém území, od nížin do podhůří, nejčastěji na okrajích lesů, v křovinách, okolích cest i u vodních toků. Uchytí se na hlinitých a výživných spíše alkalických půdách s dostatkem vláhy.

Zdroj: Wikipedie

 

 

Kategorie: Ořechy
Zpět do obchodu