Macadamové ořechy 100g

90 Kč

Nezpracované makadamové ořechy. 

Skořápkové plody
Složení: Makadamové ořechy jádra 100% .
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 8 - 10 měsíců
Země původu: Austrálie, Keňa, JAR

Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů oxidu siřičitého nebo sezamu.

Popis (1)

 
 energetická  
 hodnota:
 3004kj /718kcal   
 tuky:  75,8g
 z toho nasycené   mastné kyseliny:  12,1g
 sacharidy:  13,8g
 z toho cukry:  4,6g
 bílkoviny:  7,9g
 sůl:  0g

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE

Makadamové ořechy jsou výtvorem stromu Makadamia, nacházejícího se v Austrálii. Ačkoliv je Austrálie největším producentem, ořechy z Havaje jsou chutnější a krémovější.

Obsahují samozřejmě veškeré látky jakou jsou bílkoviny, sacharidy, minerální látky, vitamíny a jiné stopové prvky. Omega-7 a omega-9 mastné kyseliny jsou zde hojně obsaženy. Přestože se jedná o neesenciální mastné kyseliny, tedy takové, jež tělo samo vyrábí, jejich přítomnost ve stravě je spojována s pozitivními účinky na zdraví.

Jeden ze sedmi druhů stromů Makadamia má údajně ořech s nejtvrdší skořápkou na světě.

Makadamy jsou nejvíce kalorické ze všech ořechů. Obsahují také nejvíce mononenasycených zdravých tuků. Pozor však, pouhých 10 oříšků má 200 kalorií a 22 gramů tuku.

Tyto lahodné ořechy jsou bohatým přírodním zdrojem manganu, thiaminu (vitaminu B1) a důležitých antioxidantů - vitaminu E a selenu. Makadamy dokonce obsahují všechny esenciální aminokyseliny - stavební látky bílkovin, které jsou důležité pro růst a regeneraci svalů a imunitní systém.

Olej z makadamových ořechů se využívá v kosmetice pro výživu pleti.

Veškeré ořechy doporučujeme namáčet, abychom předešli složitému trávení ořechů a využili tím tak jejich plný potenciál. Můžeme však poradit, že makadamové ořechy namáčet nutně nemusíte, ale pokud máte tu možnost, využijte ji.  

A jak na makadamový ořech v kuchyni? Skvěle se hodí do hlavního chodu, stejně jako do dezertu po něm. Je vhodný do omáček a salátů. V dezertech, moučnících či müsli vynikne svou chutí nejvíce, když je před zpracováním opražen na pánvi. Stane se chutnější, křupavější a intenzivnější na vůni.

Pokud stále nemáte dost, můžete si "přidat" na našem blogu, kde naleznete další články o našich produktech a produktech samotné přírody, tak recepty a inspiraci, jak s ořechy pracovat.

 

ž teď vám můžeme prozradit, že rozmixováním namočených ořechů vám pod rukama vznikne krém, který představuje zdravou alternativu k máslu nebo margarínu. 

Kategorie: Ořechy
Hmotnost: 0.1 kg