Mandle královské 100g

35 Kč

Skořápkové plody
Složení: MANDLE natural (výběrové) 100% 
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 12 měsíců
Země původu: USA, Španělsko

Může obsahovat stopy lepku, ostatních skořápkových plodů, arašídů, sóji a sezamu.

Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE

Mandlovník mohl být jedním z prvních stromů, které lidé kultivovali. V Jordánsku našli archeologové důkazy o "zdomácnělých mandlích", které se datují asi 5 000 let před naším letopočtem.

Z níže uvedených důvodů jsou mandle jedny z nejvšestrannějších ořechů. K tomu, aby splnily své předpoklady pro lidské zdraví, stačí jedna hrst mandlí denně. Ideální formou jsou mandle syrové a přes noc namočené ve vlažné vodě. Při neodolatelné chuti a nedostatku času můžeme mandle namočit do vody se solí, která celý proces urychlí a uvolní tak veškerý svůj potenciál.

Jelikož jsou mandle ve slupce, je na místě mandle namočit na několik hodin a teprve poté je konzumovat. Předejdeme problémům s trávením a získáme veškeré množství látek, které mandle nabízejí. 

Mandle prokazatelně snižují cholesterol a cukr v krvi. Důvodem je fakt, že je to skvělý antioxidant, který odvádí volné radikály a odpad z těla. Snižují riziko Alzheimerovy choroby a zlepšují výkon mozku. Přítomnost vápníku posiluje kosterní systém a zuby. Dalším minerálem je hořčík, prekurzor správného fungování nervové soustavy. Podílí se až na 300 chemických procesech v lidském těle. Mimo jiné jeho přísun před spánkem prohlubuje jeho hlubokou fázi a zkracuje dobu usínání. Pravidelný přísun brání křečím a mentální pohodě.

Mandle můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme jíst mandle syrové nebo pražené (uzenésolenév medu a soli),
jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel.
Můžeme je využít nakrájené na plátky, ve vločkách,jako mouku, olej, máslo nebo mandlové mléko.

 

xistují dva typy mandlí, hořká (semena amygdali amarum) a sladká (semena amygdali dulcis).

Hořké mandle lze jen těžko rozlišit od sladkých, mají vyšší obsah amygdalinu, látky, která má na svědomí hořkou chuť. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patří mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Nejmenší a nejlevnější jsou mandle z Maroka. A jak má vypadat dobrá mandle? Musí být sladká, tvrdá, uvnitř bílá či krémová. Má chutnat jemně, sladce, mandlově.

Pokud je mandle nažloutlá, může to znamenat, že není čerstvá, a může mít nažluklou příchuť. 

 

Existuje cca 30 druhů mandlí, které se pěstují v Kalifornii. Nonpareil a carmel mají největší zastoupení.

 

Mandloň obecná (Prunus dulcis) je strom z rozsáhlého rodu Prunus, kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka.
Pochází ze severní Afriky a západní Asie. Pěstuje se v teplých oblastech Evropy, v okolí Středozemního moře zplaňuje. Po druhé světové válce byly na území Jihomoravského kraje vysázeny poměrně rozsáhlé mandloňové sady, z nichž na konci 20. století zůstaly jen dva malé sady s necelou tisícovkou mandloní a společnou rozlohou asi 4,5 ha, které jsou městem Hustopeče udržovány jako turistická atrakce.
Mandloň je keřovitá nebo stromovitá rostlina dosahující výšky 5 metrů. Vytváří široké, mírně převislé, zahuštěné koruny ve tvaru kruhové výseče. Stromy rostou velmi bujně ve školce i na trvalém stanovišti.
Plodem mandloně je peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř se skrývá zploštělé semeno s dírkovaným povrchem.

Zdroj: Wikipedie

Kategorie: Ořechy
Hmotnost: 0.1 kg
Zpět do obchodu