- Zařazení: Suché skořápkové plody
- Složení: Pistácie pražené neloupané, sůl
- Specifikace: Jumbo (Kale Ghuchi)
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů, oxidu siřičitého nebo sezamu.
- Země původu: Írán, USA
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Pistácie jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučujeme je konzumovat v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.
Pražené a solené pistácie oceníte nejen vy sami, ale i každá Vaše návštěva. Po vyloupání je můžete přidat do svého oblíbeného salátu nebo s nimi ozvláštnit přílohu. Výborně se hodí k večerní sklence vína.
energetická hodnota: |
2352kj /562kcal |
tuky: | 45,3g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 5,6g |
sacharidy: | 27,5g |
z toho cukry: | 7,8g |
bílkoviny: | 20,3g |
sůl: | 1,4g |
Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.
Pěstuje se pro oříšky - pistácie, které lze konzumovat čerstvé, pražené a nebo jako součást různých potravin, např. pistáciová zmrzlina, lokum nebo salám Mortadella. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Dále se pěstuje např. v Číně, Sýrii a Řecku. Jak je z oblastí pěstování zřejmé, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima. Vrcholu produkce dosahují stromy asi ve 20 letech a jsou zastřihovány kvůli snadnější sklizni. Nejrozšířenějším kultivarem je Kerman.
Při nevhodném zpracování nebo uskladnění mohou obsahovat jedovaté aflatoxiny produkované především plísněmi rodu Aspergillus, které jsou známé jako silné karcinogeny. Kvůli vysokému obsahu tuků a nízkému obsahu vody jsou pistácie při přepravě ve velkých objemech náchylné k samovznícení, proto při přepravě pistácií v lodní dopravě je třeba dodržovat zvláštní pravidla.
Zdroj: Wikipedie
Podobně jako mandle mohou pistácie zlepšit hladinu cholesterolu. Obsahují také l-arginin, který snižuje riziko krevních sraženin, které by mohly způsobit infarkt.
Jíst 40 - 60g pistácií denně může pomoci zvýšit "dobrý" HDL cholesterol
Díky obsahu kalorií se hodí do redukční diety. A navíc mají velké množství vlákniny, která bude mít opět pozitivní vliv při změně životního stylu a při redukci.
Obsahují velké množství antioxidantů, vitamín E, B6 a draslík
No a k tomu všemu jsou moc dobré :)
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |