Nezpracované vlašské ořechy
Skořápkové plody
Složení: Vlašské ořechy 100%
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 5 - 6 měsíců
Země původu: Slovensko, ČR, Ukrajina, Maďarsko
Může obsahovat stopy lepku, ostatních skořápkových plodů, arašídů, sóji a sezamu.
energetická hodnota: |
2352kj /562kcal |
tuky: | 45,3g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 5,6g |
sacharidy: | 27,5g |
z toho cukry: | 7,8g |
bílkoviny: | 20,3g |
sůl: | 0,02g |
Země původu: Slovensko
Ořešák vlašský, (Juglans regia – z lat. Jovis glans /Jupiterovy ořechy/) je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých. Může dorůstat výšky až 45 metrů (výjimečně ještě více
Ořešák je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se pro své plody (vlašské ořechy), jako okrasný a stínící strom, medonosná rostlina nebo i pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo.
Jeho přirozenou oblastí výskytu je zřejmě Balkán a Přední a Centrální Asie, kde roste až na úbočích Himálaje. Již ve starověku však začal být člověkem rozšiřován i do dalších částí světa. Během existence římské říše byl rozšířen coby pěstovaný strom do severní a západní Evropy a v 17. století si jej osadníci přivezli do Ameriky. Mezi význačné producenty ořechů se počítají Francie, Řecko, Bulharsko a Rumunsko v Evropě, Kalifornie v Severní Americe a Chile v Jižní Americe.
Ve střední Evropě se první zástupci tohoto druhu objevili někdy v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku.
Upřednostňuje vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu v půdě, vyžaduje hodně světla (o které si v kompetici s ostatními stromy dokáže „říci“). Vzhledem k tomu, že listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť.
Zdroj: Wikipedie
Snad každý z nás má kolem sebe možnost spatřit ořešák. Ten, na kterém rostou vlašské ořechy, má název ořešák královský. Může dorůst až do výšky 45ti metrů. Je pěstován primárně kvůli jeho jádrům a dřevu. Jedlé jádro je obaleno zdřevnatělým obalem, který je chráněn zelenou dužinou. V naší republice rostou v hojném počtu, to ale neznamená, že jsou původem z Evropy. Jeho přirozenou oblastí je Balkán společně s Asií, kde ho můžete najít až na úpatí Himaláje.
Jádra vlašských ořechů mohou mít mnoho barev a tvarů. Od světlých odstínů hnědé až po tmavě rudé či vínové. Tyto tmavší odstíny jsou odolnější vůči žluknutí a plísním. Pro ochranu proti plísním a žluknutí je na místě ořechy usušit a skladovat je v temném prostředí.
Nápadná podobnost vlašského ořechu a mozku není náhodou. Jádro ořešáku se skládá převážně z tuku, stejně jako mozek. Obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin vyživuje a přispívá k normální funkci mozku. Představte si, že pouhá čtvrtina šálku obsahuje více než 100%ní doporučené množství Omega-3 MK společně s manganem, molybdenem a biotinem. Vitamín E společně s polyfenoly patří k nejefektivnějším přírodním antioxidantům bojujícím proti volným radikálům. Zajímavé je, že vlašské ořechy obsahují melatonin. Melatonin je nazýván spánkovým hormonem.
To, kdy vaše tělo chce spát, nebo bdít ovlivňují dva faktory. Prvním z nich je signál vysílaný vnitřním hodinovým strojem nastaveným na dvacet čtyři hodin. Druhým faktor představuje chemická látka, která se hromadí ve vašem mozku a vytváří „puzení ke spánku“. Tou je právě zmíněný melatonin. Právě rovnováha mezi těmito dvěma faktory rozhoduje o načasování spánku.
Více o spánku a "vlašákách" si můžete přečíst v našem článku.
Jádra ořešáku královského samozřejmě obsahují i významné množství bílkovin, sacharidů a minerálů (draslík, hořčík), jako ostatní ořechy. Dále je zde jedinečný profil aminokyselin, který si tělo samo nedokáže vytvořit. Vlašské ořechy pomáhají s udržením správné hladiny elektrolytů, čímž přispívají k hydrataci. Tyto vlastnosti využijí sportovci, hlavně pak běžci na dlouhé tratě.
Nápadná podobnost vlašského ořechu a mozku není náhodou. Jádro ořešáku se skládá převážně z tuku, stejně jako mozek. Obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin vyživuje a přispívá k normální funkci mozku. Představte si, že pouhá čtvrtina šálku obsahuje více než 100%ní doporučené množství Omega-3 MK společně s manganem, molybdenem a biotinem.
Mezi další výhody patří zlepšení reprodukčních schopností u můžu. Jedna studie ukázala, že muži s pravidelným příjmem vlašských ořechů (1/2 šálku) mají kvalitnější spermie ve všech směrech.
Před použitím je vhodné ořechy minimálně čtyři hodiny namáčet a to z důvodu lepšího trávení a vstřebávání látek v nich obsažených. Pokud jim dáte celou noc, budou oříšky ještě lepší a voda z nich ještě tmavší.
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |