Sušené ovoce jednodruhové
Složení: švestky 100%, konzervant sorban draselný, slunečnicový olej
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 8 - 10 měsíců
Země původu: Chile, Bulharsko
Alergeny vyznačeny velkým písmem.
Výrobek může obsahovat pecky, stopy arašídů, jiných ořechů, lepku, oxidu siřičitého a sezamu
energetická hodnota: |
1190 /262kcal |
tuky: | 0,38g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,08g |
sacharidy: | 64g |
z toho cukry: | 22,3g |
bílkoviny: | 2,1g |
sůl: | 0,01g |
Švestka. Tradiční plod stromu s názvem slivoň. Švestky jsou modré až fialové barvy s peckou uvnitř. Na povrchu švestky můžeme najít jakýsi prášek, který je ve skutečnosti vosk. Ten chrání švestky před napadením jinými škůdci a odpuzuje vodu z povrchu plodu.
Slivoně a samotné švestky jsou původem z Kavkazu, odkud se dostali do takřka do celého světa. Původní plody byly menší než je známe dnes. Nejstarší archeologické nálezy pecek se datují do Římské říše.
Mezi nejoblíbenější úpravy patří výroba povidel a následně koláče či plněné knedlíky. Konzumují se hlavně syrové, kde se nejvíce projeví jejich bohatý obsah vlákniny. Sušená forma švestek je jako u každého ovoce ochuzena o vitamin C, který se zničí během sušení.
Vysoký obsah vlákniny v sušených švestkách pomáhá pročišťovat lidský organismus. I přes vysoký obsah sacharidů jsou švestky vhodné při redukční dietě díky obsahu pektinů, které zpomalují vstřebávání cukrů a zvyšují spalování tuků.
Kategorie: | Sušené ovoce |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |